A Budapesti Neutron Centrum (BNC) a 2019-ben létrejött LENS (League of European Advanced Neutron Sources) szervezet alapító tagja, amely 10 európai neutronkutató intézmény tevékenységét koordinálja. A LENS neutronközpontok vezetőiből álló Tanácsa (Council) 2023. november 13–14-én Budapesten, az MTA székházában tartja soros ülését.

A neutronok elektromosan semleges részecskék, könnyen behatolnak az anyagok mélységébe, és az atomi-molekuláris szerkezetekkel való unikális kölcsönhatásuk révén számos olyan anyagi tulajdonság felderítéséhez, illetve különleges anyagok előállításához járulnak hozzá, amelyek más módszerekkel nem lehetségesek. Különleges mágneses anyagok (számítástechnika), energiatárolók (elektromobilitás), molekuláris biológiai hatóanyagok (egészségtudomány) fejlesztésében vagy akár régészeti leletek eredetmeghatározásában játszanak nélkülözhetetlen szerepet. A vizsgáló-besugárzó műszerekhez a neutronnyalábokat kutató atomreaktorokban vagy részecskegyorsítós neutronforrásokban állítják elő. Európa vezető helyen áll a neutrontudományban, ami elsősorban az elmúlt 30-40 évben létrejött kutatási infrastruktúra (KI) ökoszisztémának köszönhető, és ezen belül is a neutronkutatás játszott úttörő szerepet a szolgáltatói-felhasználói rendszer kialakításával. Ma mintegy 6000 kutató – többek között fizikus, kémikus, biológus, régész – végez neutronos kísérleteket Európában, és ezeknek a kutatásoknak a 90 százaléka a LENS körébe tartozó öt legjelentősebb neutronforrás-központban zajlik. Ezek egyike a Budapesti Neutron Centrum.

A csillebérci kampuszon üzemelteti a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont (HUN-REN EK) a 10 MW-os Budapesti Kutatóreaktort és az ennek tudományos hasznosítását szolgáló BNC-t, amely Közép-Európa legtöbb felhasználót kiszolgáló kutatási infrastruktúrája. A BNC 16 különféle neutronos mérőállomásán évente mintegy 120-150 kísérletet végeznek. A hazai neutronfelhasználók száma mintegy 200, emellett öt év átlagában mintegy 400 külföldi kutató is igénybe veszi a mérési lehetőségeket. A LENS a BNC-t a neutronos ökoszisztéma fontos elemének tartja, nem véletlen, hogy most Budapesten szervezi vezetői értekezletét. A következő időszak ugyanis kulcsfontosságú az itteni fejlesztések szempontjából. A 30 éve felújított reaktor modernizálása és üzemidő-hosszabbítása pár hónapon belül esedékes. Ezenkívül néhány év alatt, már most elő kell készíteni a jövő neutronforrását is, vagyis 10 éven belül át kell állni a reaktorról egy sokkal korszerűbb gyorsító alapú neutronforrásra, amely akár nemzetközi összefogással is épülhet.

A LENS mostani ülése más szempontból is rendkívül fontos. Tavaly – a BNC közreműködésével, a hazai „Neutron Útiterv” integrálásával – elkészült a Neutron Science in Europe c. stratégiai dokumentum. Most Martin Müller professzornak, a müncheni neutronközpont igazgatójának, a LENS Tanácsa frissen megválasztott elnökének vezetésével ki kell dolgozni a cselekvési programot. Ennek legfőbb célja a neutronközpontok együttműködésének még jobb összehangolása, ezáltal is csökkentendő a „neutronhiányt”, azaz az elmúlt pár évben bekövetkezett reaktorbezárások miatti jelentős kísérletikapacitás-hiány negatív hatásait. Néhány éven belül várható a svédországi Lundban épülő csúcsneutronforrás üzembe helyezése (ESS – a legnagyobb európai KI-beruházás, jelentős magyar hozzájárulással). Ennek hatékony működtetésére és használatára is fel kell készíteni a neutronos közösséget. A LENS ráadásul egy új kihívással is szembesül, mert épp egy paradigmaváltás zajlik: a reaktorneutronok kiváltására elindult az ún. kompakt gyorsítós források létesítése. Ezek sokkal kisebb ráfordítással épülhetnek, mint a hagyományos neutronforrások, és környezetbarát módon, lényegesen könnyebb felhasználói hozzáféréssel üzemeltethetők. A hazai neutronkutatás ebben is úttörő szerepet játszik: A HUN-REN EK és a Mirrotron Kft. együttműködésében megépült az első európai kompakt forrás prototípusa. Bizonyára ez is motiválta a LENS Tanácsának tagjait, hogy Budapestre jöjjenek.

Média kontakt:

Rosta László, rosta.laszlo@ek.hun-ren.hu, +36 30 222 6213

Categories: Hírek