Claire Legras, Franciaország magyarországi nagykövete és delegációja február 16-án látogatott el az Energiatudományi Kutatóközpontba, az EK főigazgatójának meghívására.

A találkozón a főigazgató bemutatta a Kutatóközpont kutatási irányait. Kiemelten tárgyalták a nukleáris energetika területén francia intézetekkel és vállalatokkal meglévő és tervezett együttműködéseket. Az EK-nak a nukleáris biztonsági és védettség területén hosszú ideje fennálló kapcsolata van a francia CEA és IRSN intézetekkel.  Az együttműködések keretében számos európai kutatási programban közösen vesznek részt.

A Cadarache-ban épülő nemzetközi fúziós kísérlet, az ITER építése kapcsán 2022-ben szoros együttműködés alakult ki az EK és a grenoble-i CEA DSBT intézet között a kriogén pellet technológia fejlesztésében.

A Budapesti Kutatóreaktor köré szervezett szerteágazó neutronfizikai és anyagkutatásoknak régóta fennálló kapcsolata van a grenoble-i székhelyű, a világ legnagyobb kutatóreaktorát üzemeltető nemzetközi Institut de Laue-Langevin intézettel, de az örökségtudományi kutatások területén például még a párizsi Louvre múzeummal is. Az oktatási együttműködések sorában a főigazgató megemlítette a CAEN egyetemről érkező diákok szakmai képzéseit, amelyek keretében a diákok neutronfizikai és reaktorfizikai gyakorlatokat végeznek a kutatóközpontban.

Az eseményen a Nagykövet asszony meglátogatta a Mikrorendszerek, a Nanoérzékelők és a Fúziós Plazmafizika Laboratóriumokat.

Categories: Hírek