Az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) munkatársainak közreműködésével megvalósuló ITER az egyik legnagyobb, nemzetközi összefogással épülő kísérleti fúziós erőmű, melynek célja a fúziós energiatermelés technológiai megvalósíthatóságának demonstrálása. Az EK Fúziós Plazmafizika Laboratóriumának szakemberei rekordidő alatt tervezték, építették meg és helyezték üzembe a berendezés biztonságos és gyors leállítását szolgáló kísérleti belövőrendszert, amellyel 2021 decembere óta közel 400 kilövést hajtottak végre az EK KFKI Campusán. A laboratórium munkatársai 2022 nyarán a világon elsőként készítettek és lőttek ki olyan hidrogénjég-lövedékeket, amelyet később az ITER-ben is használni fognak.

Az ITER tört pellet belövő teszt berendezés az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont Fúziós Plazmafizika laboratóriumában

Az ITER berendezésben a Nap közepén uralkodó hőmérsékletnél forróbbra hevített, nagyjából százmillió Celsius-fokos (°C) hidrogén plazmaég el héliummá, miközben tízszer több energia keletkezik, mint amennyit az anyag fűtéséhez felhasználnak. Az EK Fúziós Plazmafizika Laboratóriuma csaknem két évvel ezelőtt nyerte el az ITER projekt keretében kiírt pályázatot, melynek célja egy támogató laboratórium építése, valamint a fúziós berendezés biztonságos leállítására szolgáló technológia kidolgozása és tesztelése.

-269 C fok hőmérsékleten fagyasztott hidrogén pellet képe a kilövés után. Az 500 m/s-al repülő pellet képét egy speciális gyors kamera rögzítette.
Egy neon pellet érkezése a törési pontra

A berendezés védelme érdekében a biztonságos és gyors leállítást huszonhét darab belövőeszköz fogja szolgálni, melyekből a puskagolyó gyorsaságú, -260 °C-os hidrogénjég-lövedék, az úgynevezett pellet apróbb jégdarabokra törve érkezik meg a forró plazmába. Az EK laboratóriumának mérnökei és kutatói a koronavírus-világjárvány közepén rekordidő alatt tervezték, építették meg és helyezték üzembe azt a kísérleti belövőrendszert, amellyel 2021 decembere óta közel 400 kilövést hajtottak végre az EK KFKI Campusán. A laboratóriumban 2022 nyarán a világon elsőként készítettek és lőttek ki olyan nagy hidrogén pelletet, amelyet később az ITER-ben is használni fognak.

Az elmúlt évek számos kapcsolódó hazai eredményének köszönhetően a magyar fúziós közösség nagy számban képviseltette magát az idei 32. Symposium on Fusion Technology (SOFT) konferencián. A több mint 580 résztvevővel Dubrovnikban megrendezett eseményen tizenkilenc magyar kutató és mérnök tizenhét poszter keretében számolt be eredményeiről.

A kutatóközpont és ipari partnereinek a standja

Az EK és ipari partnerei a konferencia kiállításán is bemutatkoztak, ahol a magyar stand az egyik leglátogatottabb volt a kiállítótérben.

Categories: Hírek