Idén 2022. augusztus 21. és 24. között kerül megrendezésre a Magyar Fizikus Vándorgyűlés a Pannon Egyetem veszprémi kampuszán. A magyar fizikus közösség, a fizikatanárok és fizikus kutatók hagyományos, három évenként megrendezésre kerülő seregszemléjét az Eötvös Loránd Fizikai Társulat szervezi, amelyen két EK-ban kutató kolléga díjat vehet át és többen előadóként mutatják be eredményeiket.

A rangos eseményen Tapasztó Levente (EK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet) „Grafénba zárt fény”, Imre Attila (EK Atomenergia-kutató Intézet) „Szuperkritikus pszeudoforrás, azaz meddig folyadék a folyadék” és Zoletnik Sándor (EK Atomenergia-kutató Intézet) „Magfúziós kutatások a rektor tartományban” címmel tart plenáris előadást.

A négynapos program keretében az Energiatudományi Kutatóközpont számos kutatója – Füri Péter, Pálinkás András, Kandrai Konrád, Vancsó Péter, Belgya Tamás, Fábián Margit, Tolnai István, Deme Sándor, Hirn Attila, Szentmiklósi László – ismerteti tudományos eredményeit a királynék városában.

Ebben az évben az Eötvös Loránd Fizikai Társulat által adományozott Schmid Rezső-díjat Fábián Margit (EK Energia- és Környezetbiztonsági Intézet) veheti át az anyag szerkezetének kutatása területén elért kimagasló eredményeiért, míg a Gyulai Zoltán-díjat Vancsó Péternek (EK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet) ítélték oda a szilárdtestfizika területén kimagasló kutatási eredmények eléréséért.

Fábián Margit a díjátadon
Vancsó Péter a díjátadon


Fábián Margit több mint egy évtizede foglalkozik nagyaktivitású radioaktív hulladékok biztonságos kondicionálását lehetővé tevő optimális üveg-mátrixok fejlesztésével és vizsgálatával, amely során új anyagokat hozott létre és azokat alkalmazás-orientált szempontból tanulmányozta. Anyagszerkezeti kutatásai számos anyagcsaládra kiterjednek az anyagok előállításától a szerkezetük felderítéséig. Példaként említhető témái a szilárd elektrolitok fejlesztése a szilárdtest-akkumulátorokhoz, biokompatibilis rendszerek alkalmazhatósága a csontpótlásnál, illetve az adathordozók kalkogenid alapú komponenseinek vizsgálata.  A hazai és nemzetközi szinten is aktív kutatót megfelelő szakmai közössége, valamint kitartó tudományos alkotó tevékenysége során elért sikerei is motiválják elhivatott munkájában. Az EK Környezetfizikai Laboratórium munkatársának megtiszteltetés és szakmai elismerés a nagy múltra visszatekintő Eötvös Loránd Fizikai Társulat díja.

Vancsó Péter a nanoszerkezetekhez kapcsolódó kutatásokban vesz részt, a kétdimenziós anyagok leírásában és modellezésében kimagasló eredményeket ért el, valamint tudománynépszerűsítő tevékenységet is végez.

Gratulálunk a díjakban részesült kutatóinknak.

Categories: Hírek