A Magyar Tudomány Ünnepe (MTÜ) – egy egyhónapos rendezvénysorozat, minden év novemberében – alkalmat kínál arra, hogy a kutatók megmutathassák a szűk szakterületükön kívül levőknek, gyakran laikusoknak is, hogy mivel foglalkoznak és hogy miért teszik ezt.

Az Energiatudományi Kutatóközpont évek óta tart rendezvényeket az MTÜ keretében. Ezek között vannak különálló előadások, illetve csokorba gyűjtött, tematikus események is. Az egyik ilyen tematikus esemény az évente megrendezésre kerülő Fiatal Kutatók Napja. A kutatóközpontból 4-5 vállalkozó kedvű fiatal kutató mesél ilyenkor arról, hogy mivel foglalkozik, illetve elmondja azt is, hogy mi vitte rá arra, hogy a “tanulás-kutatás-még több kutatás” életpálya-modellt válassza.

Idén az EK-s szervezésen kívül részt vettünk az MTA központi eseményein is. Farkas Árpád, a Környezetfizikai Laboratórium vezetője tartott előadást ahol szintén kollégánk, Madas Balázs volt az üléselnök.

A Fiatal Kutatók Napja mellett minden évben tartunk legalább egy másik tematikus eseményt is. Ebben az évben egy ilyen rendezvény volt (az EK és a BME közös rendezésében); a téma a “Fenntartható Energetika”. Az elmúlt pár évszázadban sikeresen feléltük a könnyen hozzáférhető energiahordozóink jelentős részét, így már jelenleg is és a jövőben még inkább figyelnünk kell arra, hogy csak olyasmit fogyasszunk el, amit pótolni is lehet. A Fenntartható Energetika eseményen a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos kihívásokról (termelés, tárolás, energiamixbe illesztés) hangzottak el előadások.

A két rendezvény mellett két különálló előadás is része volt a kutatóközpont MTÜ-programjának; az egyik szintén az energetikával, ezen belül a megújuló forrású energiatermelés stabil hálózatba illeszthetőségével foglalkozott, míg a másik témája egy sajnos nagyon is aktuális probléma, a járványterjedés volt.

Köszönjük mindenkinek, előadóknak és hallgatóknak egyaránt, hogy velünk együtt ünnepeltek és reméljük, jövőre újra találkozhatunk.

Minden EK-s videó visszanézhető az alább linken: