Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkársága a kutatók anyagi és erkölcsi megbecsülésének kifejezésére alapította meg az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Díjat és a fiatal kutatók elismerésére szolgáló Bárány Róbert Díjat, ezenfelül elindította a kutató professor emeritus címek adományozását. A 2021. évi ELKH Díjátadó Ünnepséget a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Tudomány Ünnepe eseménysorozata keretében november 9-én tartották az MTA székházában.

Bárány Róbert Díj

A Bárány Róbert Díj megalapításának és adományozásának célja az ELKH Titkárság irányítása alatt álló kutatóhelyeken kutatói munkakörben foglalkoztatott 35 év alatti fiatal kutatók kiemelkedő tudományos munkájának elismerése. A díj elnyerésére magas tudományos értékű pályaművel, egyéni munkával elért eredménnyel lehet pályázni, például szabadalommal, találmánnyal, könyvvel, szakcikkel vagy cikksorozattal, önmagában értékelhető önálló kutatási eredménnyel vagy részeredménnyel, illetve a társadalomtudományok területén doktori értekezéssel is.

Az EK-s díjazottak:

Péter Beatrix

Pályaművének címe: „Az epigallokatekin-gallát sejtadhézióra és sejtmozgásra, valamint bevonatokra gyakorolt hatásának feltárása jelölésmentes technikákkal”

Pályaműként beadott díjnyertes cikksorozatában a kutató a zöldtea-kivonat HeLa rákos sejtek adhéziójára és mozgására gyakorolt hatását vizsgálja úttörőnek tekinthető jelölésmentes technikákkal. Mérései során megállapította, hogy a zöld tea legjelentősebb antioxidáns összetevője csökkenti a rákos sejtek mozgását és adhézióját, valamint hogy a hatóanyag adszorbeál a vizsgált felületekre. A kutatás eredményei nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőek.

Barna B. Péter – Energiatudományi Kutatóközpont

A polikristályos rétegek növekedési mechanizmusának szakértőjeként vált világszerte ismert és elismert kutatóvá. Már a hatvanas-hetvenes években nagy figyelmet kaptak a Barna Árpáddal közösen megvalósított, in situ mikroszkópban végzett kísérletek. Ezek során a mikroszkópban párologtatott nanorészecskék növekedését, réteggé alakulását rögzítették, és ő már ekkor nagy jelentőséget tulajdonított a szennyezők hatásának. Később az ezzel kapcsolatos eredményei alapján a növekedési zóna modellben egy új zónát javasolt, melyet a szakirodalom elfogadott és átvett.

Forrás: ELKH
Forrás: ELKH

Ezúton is gratulálunk kollégáinknak a rangos elismerésért!

Forrás: ELKH

Categories: Hírek