Széchenyi-díjat kapott Dr. Szabó György fizikus, az Energiatudományi Kutatóközpontja Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének tudományos tanácsadója, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása során az evolúciós játékelméletek kidolgozásában, illetve társadalmi problémákra történő alkalmazásában, valamint a komplex rendszerekben önszerveződést eredményező kölcsönhatások azonosításában elért, világviszonylatban is kimagasló eredményei elismeréseként.

Szabó György1950. február 21-én született Budapesten. 1974-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Természettudományi Karán. 1976-ban egyetemi doktori, 1996-ban PhD fokozatot szerzett, 2007-ben az MTA doktora lett. Ösztöndíjjal 1977-ben és 1978-ban a pisai egyetemen, 1998-ban a portói egyetemen folytatott kutatásokat. 1976 és 1982 között az ELTE adjunktusa volt, 1982-től a Központi Fizikai Kutatóintézet munkatársaként dolgozott, 1992-től a komplex rendszerek (korábban elméleti fizikai) kutatócsoportot vezette. 2012 óta az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (korábban MTA) Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének tudományos tanácsadója, emeritusa.
Szakterülete a statisztikus fizika; a statisztikus fizikai módszereknek az evolúciós játékelméletben, a társadalmi-gazdasági mozgások és mikrobiológiai jelenségek leírásában történő alkalmazásával, az Ising-típusú modellekkel és önszerveződő mintázatokkal foglalkozik.
Egyetemi doktori iskolában oktató és témavezető, de emellett a játékelmélet középiskolai oktatásának kérdése is foglalkoztatja. Csaknem 370 tudományos cikk és egy monográfia fűződik a nevéhez.
Munkásságát 2007-ben és 2016-ban Akadémiai Díjjal, 2015-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el.

Ezúton is gratulálunk kollégánknak a rangos elismeréshez!