Ebben az évben az online térbe költözött az esemény, aminek előnye, hogy nem voltak területi korlátai a részvételnek, így a határon túlról is jelentkezhettek a programokra – mondta Dr. Balázsi Katalin, a szervező Nők a Tudományban Egyesület elnöke és az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont Vékonyrétegfizika laboratórium vezetője.

Idén az ELKH 3 kutatóközpontja csatlakozott az interaktív naphoz; Energiatudományi Kutatóközpont, Wigner kutatóközpont és a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóközpont. A résztvevő lányok megismerkedhettek az űrkutatás rejtelmeivel Dr. Strádi Andrea kalauzolásával, a radioaktív hulladék tárolásának fejlesztéseivel Dr. Fábián Margit előadásában, csontpótlással Dr. Balázsi Katalin bemutatójában és, hogy miért érdemes az egyetemen matematikát vagy informatikát választani, vagy megismerkedni a fizika szépségeivel. Mindemellett beszélgethettek az ELKH sikeres kutatónőivel, milyen is kutatónak lenne, miért érdemes választani ezt a hivatást.

Az interaktív programokra nemcsak azokat a 12-18 év közötti, pályaválasztás előtt álló fiatalokat várják, akik úgy döntöttek, hogy mérnökök, programozók, informatikusok vagy kutatók szeretnének lenni, hanem azokat is, akik még nem tudják, hogy milyen irányba induljanak el.

A kezdeményezéssel azt szeretnék elérni a szervezők, hogy több nő jelenjen meg ezeken a területeken, mivel a STEM-szakmákban jelenleg csak 10-15 százalék körüli a nők aránya – mondta Dr. Balázsi Katalin.

Az országos kezdeményezés eredményeként 2019-ben 21 városban csaknem 2600 lány vett részt a programokon, nyolc év alatt pedig 13 ezer lány nyerhetett bepillantást a műszaki és természettudományok gyakorlati alkalmazásaiba.