2020 tavaszán lezárul egy mérföldkő az Európai Spallációs Forrás magyar részvételű projektjében:

Megkezdődött az NMX elnevezésű ‘In-kind’ szerződés keretében tervezett diffrakciós kamra kivitelezése, melyben az Energiatudományi Kutatóközpont munkatársai is közreműködtek.

Az NMX kamra az elmúlt 5 év munkájának hála, elsőként kerül összeállításra a kutatóközpont svédországi telephelyén megelőzve ezzel az összes többi nyalábcsatornát.

A kivitelezést előkészítő tervezési munka különlegesen összetett feladat volt, ahol a projektet Török Szabina vezette. A sugárvédelmi koncepcióért Zagyvai Péter felelt, további szakmai munkát Klausz Milán, Dian Eszter és Hajdú Dávid, a Környezetfizikai Laboratórium munkatársai végezték. A mérnöki tervezésért Sugár Viktória felelt.

A projekt nem jöhetett volna létre Czifrus Szabolcs és a Budapest Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézet munkatársai, kiemelten Bozsó Tamás és Náfrádi Gábor részvétele nélkül, akik a sugárvédelmi modellezést és a neutronikai számításokat végezték.

 Az alábbi videó a kamra előregyártott betonelemekből való összeszereléséről számol be, ahol Giuseppe Aprigliano (az NMX csatorna főmérnöke) és Esko Oksanen (az NMX vezető fizikusa) mutatja be az építkezés jelenlegi munkálatait.

Categories: Hírek