2023. április 14-án, magyar idő szerint 14.15-kor a Francia Guyana-i Kourou közelében található európai űrkikötőből egy Ariane 5 indítóeszközről elindult útjára az Európai Űrügynökség (ESA) Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) küldetésének űrszondája. Ennek egyik fő műszere, a JUICE PEP tápegységét az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) Űrtechnológiai csoportja fejlesztette ki együttműködésben a földi ellenőrző berendezéseket (EGSE) gyártó SGF Kft.-vel. A JUICE űrszonda a tervek szerint közel 8 éves út után, 2031-ben áll Jupiter körüli pályára a Föld és a Vénusz gravitációs lendítő hatásának segítségével, ahol távérzékelési, geofizikai és egyéb eszközökkel részletes megfigyeléseket végez majd a Jupiterről és annak óceánt hordozó Ganymedes, Callisto és Europa nevű három nagy holdjáról. A küldetés során a JUICE minden eddiginél részletesebben fogja vizsgálni az óriás gázbolygó összetett környezetét, holdjait, valamint a tágabb Jupiter-rendszert. Emellett az élet lehetséges jeleit is kutatja majd.

A 2005-ben kezdeményezett JUICE küldetés keretében a műszerek fejlesztése 2013-ban kezdődött el. A tervezés az évtizedes űrbéli működés biztosítása érdekében az ESA szigorú követelményeinek megfelelően folyt. A misszióban részt vevő EK Űrtechnológiai csoport készítette tápegységgel üzemelő JUICE PEP műszer a Jupiter és holdjai részecskekörnyezetét és magnetoszféráját fogja vizsgálni. Az EK már több űrkutatási projektben is részt vett, például a NASA Artemis programjában az EK által fejlesztett dózismérővel a fedélzetén indult Hold körüli útjára az Orion űrhajó 2022. november 16-án.

A JUICE küldetésről 2023. április 5-én tartott rendezvényen az EK és együttműködő partnerei, a szintén az ELKH-hoz tartozó Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) és Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) képviselői ismertették a küldetésben vállalt szerepüket. A CSFK Csillagászati Intézete a távoli kvazárok jelei és a földi rádióteleszkóp-hálózatok mérései alapján pontosítja a JUICE űrszonda helyzetét a Planetary Radio Interferometer & Doppler Experiment (PRIDE) kísérlet keretében, ezzel segítve a jeges holdak gravitációs terének és belső szerkezetének megismerését. A CSFK kutatócsapatának tagjai: Dr. Frey Sándor, Dr. Fogasy Judit és Dr. Perger Krisztina.

A tervek szerint a Wigner FK a magnetométer adatainak feldolgozásában és értelmezésében vesz részt, mellyel hozzájárulhat a Jupiter magnetoszférájának jobb megismeréséhez, a Naprendszer egyetlen saját mágneses térrel rendelkező holdjának (Ganymedes) kutatásához, illetve a jeges holdak titkainak felderítéséhez. A Wigner FK csapatának tagjai: Dr. Bebesi Zsófia, Dr. Németh Zoltán és Dr. Opitz Andrea.

Az eseményen felszólaló Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos kifejtette, hogy mindenképpen érdemes részt venni európai ESA-űrmissziókban, mert a magyar űrszektor résztvevőinek így lehetősége nyílik olyan projektekhez csatlakozni, mint a JUICE.

Dr. Horváth Ákos, az EK főigazgatója hangsúlyozta, hogy az EK az egyik legrégebbi űrkutatással foglalkozó kutatóhely az országban, és számos korábbi űrkutatási projektben vett részt. A legismertebb ilyen terület az az űrbéli sugárzásmérés. Az EK-ban fejlesztett sugárzásmérő eszközök találhatók többek között a Nemzetközi Űrállomáson is.

A JUICE misszió magyar közreműködőit a Külgazdasági és Külügyminisztérium Űrpolitikáért és Űrtevékenységért Felelős Főosztálya támogatja.

A JUICE űrszonda a Jupiter rendszerében

Categories: Hírek