Az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) és a Cambridge-i Egyetem kutatói az adattárakban nem elérhető adatok mobilizálására alkalmazott új eljárással gyűjtötték össze és elemezték a sejtek besugárzásának hatására irányuló korábbi vizsgálatok kísérleti adatait. A sejtek kis sugárdózisoknál megfigyelt túlzott érzékenységével kapcsolatban rendelkezésre álló adatok vizsgálata során a kutatók összegyűjtötték a témához kapcsolódó tudományos közleményeket, digitalizálták az ezek ábráiról leolvasható nagy mennyiségű adatot, majd validálták, végül a FAIR-elveknek megfelelő adattárban közzétették azokat. Az adatok segíthetnek megérteni a sugárterhelésre és a daganatterápiára adott eltérő sejtválaszokat. A projekt eredményeit bemutató tanulmány a rangos Scientific Data című folyóiratban jelent meg, a létrehozott adatbázis a STOREDB weboldalán érhető el.

A kutatók évek óta vizsgálják a sejtek besugárzásának hatását úgy, hogy a dózis függvényében mérik az osztódásra képes, életben maradó sejtek arányát. Meglepő módon számos sejt túlzott érzékenységet mutat a kis sugárdózisokra, miközben nagyobb dózisok esetén megnövekszik az ellenállóképességük.

Osztódásra képes, életben maradó sejtek hányadának mérése során készült felvétel és egy a kis dózisokra túlzott érzékenységet mutató sejttípus túlélési görbéje.

Már több elméleti megközelítéssel is próbálták magyarázni ezt a rendhagyó jelenséget, kapcsolatba hozva azt a sejtek közötti kölcsönhatásokkal, a sugárzáshoz való alkalmazkodással vagy olyan biológiai folyamatokkal, amelyek csökkentik a rák kialakulásának kockázatát. Ezeknek a modelleknek a fejlesztéséhez és teszteléséhez nagy mennyiségű kísérleti adatra van szükség, de a tudományos közleményekben ezek sokszor nehezen vagy egyáltalán nem érhetők el. Az élettudományokban általános és jelentős probléma a kísérleti adatok hozzáférhetetlensége, ami akadályozza azok újbóli felhasználását, illetve reprodukálását, így végeredményben a tudományos ismeretek megszilárdítását is.

A mostani tanulmányban a kutatók új módszerekkel gyűjtötték össze és elemezték a sejtek kis sugárdózisoknál megfigyelt túlzott érzékenységével kapcsolatban rendelkezésre álló kísérleti adatokat az elmúlt több mint 25 évből. A projekt keretében összegyűjtötték a témához kapcsolódó tudományos közleményeket, digitalizálták az ezek ábráiról leolvasható nagy mennyiségű adatot, majd validálták, végül a FAIR-elveknek megfelelő adattárban közzétették azokat. A validálás során több olyan közleményt találtak, amelynek adatai ellentmondanak egymásnak, ami egyes korábbi felismeréseket is megkérdőjelezhet.

Az adattárakban egyébként nem elérhető adatok mobilizálására alkalmazott új eljárás kiegészíti a FAIR-adatok (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable – megtalálható, hozzáférhető, átvihető, újrafelhasználható) előállítását lehetővé tevő eszköztárat. A megmentett adatokat a kutatók egy nemzetközi adatbázisban tették közzé, ahol bárki megtalálhatja, letöltheti, és használhatja azokat. 25 év adatainak újraelemzése mellett ezzel mások számára is lehetővé tették, hogy felhasználhassák azokat kutatási céljaikhoz.

Categories: Hírek