Az EUROFusion 2022. július 5-én, Brüsszelben ünnepli Európa első demonstrációs fúziós erőműve, a DEMO koncepciótervezésének kezdetét, amit élőben lehet majd követni online. Ez lesz az első olyan fúziós berendezés, amely 300-500 megawatt tiszta és biztonságos fúziós villamosenergia termelését demonstrálja majd a hálózatra az évszázad közepére.

A rendezvény egy éves sorozat első része, melyben az EUROfusion konzorcium a fúziós kutatások terén elért európai előrehaladást ünnepli, így a közelmúltban elért fúziós energiatermelési rekordot, valamint a jövőbeli fúziós erőmű hőháztartása terén elért eredményeket. Az előadók kitekintést adnak az EUROfusion új, hétéves kutatási programjára is, és bemutatják az európai fúziós ipar növekedését, valamint az új technológiák kifejlesztését célzó együttműködéseket.

Magyarországon az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont vesz részt az európai és a világ fúziós kísérleti programjaiban amelyekhez legnagyobbrészt az EUROfusion konzorciumon keresztül férünk hozzá. Az EK fúziós laboratóriumai, hozzájárulnak az összes nagy fúziós berendezés kísérleteihez valamilyen módon.

A Fúziós Plazmafizikai Laboratórium részt vesz az alábbi berendezéseknél folyó kutatásokban:

JET, MAST-Upgrade (Egyesült Királyság), ASDEX Upgrade, Wendelstein 7-X (Németország), COMPASS (Csehország), KSTAR (Dél-Korea), EAST (Kína), JT-60SA (Japán), ITER (Franciaország), IFMIF-DONES (Spanyolország).

A DONES (DEMO Oriented Neutron Source) projekt olyan anyag besugárzási vizsgálatokat végez el, amelyek a DEMO tokamakban történő sugárkárosodást hivatott imitálni. Ezáltal lehetséges lesz az anyagok vizsgálata ipari méretű fúziós atomerőművekben létrejövő hatásokra is.  A laboratóriumban a DONES kivitelezéséhez kapcsolódó mérnöki munkákat végeznek, valamint a DONES Teszt Cella koncepcionális tervezése folyik. A Teszt cella a projekt központi eleme, amelyben az anyagok besugárzása fog történni.

A fúziós energiatermelés fejlesztése

A fúzió az a folyamat, ahogyan a csillagok termelik az energiát, így a mi Napunk is, és biztonságos, valamint szinte kimeríthetetlen, tiszta energiaforrás lehet itt a Földön. Fúzióval óriási mennyiségű energiát termelhetnénk világszerte megtalálható, bőséges mennyiségben rendelkezésre álló üzemanyagok mindössze grammjaiból.

Az EUROfusion kutatási konzorcium tömöríti az Európai szakértőket a világ legátfogóbb, vezető fúziós kutatás-fejlesztési programjában. Az EUROfusiont az Európai Unió társfinanszírozza az Euratom kutatási és képzési programján keresztül. A JET-től az ITER-en keresztül a DEMO-ig az Európai Fúziós Útiterv jelöli ki a konzorcium útját az ipari méretű fúziós erőművi technológia megvalósítása felé, mely a század közepére készülhet majd el.

Az EUROfusion közvetlenül támogatja a világméretű együttműködésben épülő fúziós kísérlet, az ITER megvalósulását, és az európai iparral közösen dolgozik az első ilyen típusú demonstrációs fúziós erőmű, a DEMO kifejlesztésén. Az év elején az EUROfusion kutatói felállították az egy plazma kisülésben előállított fúziós energia 59 megajoule-os világrekordját a Joint European Torus (JET, Culham, Egysült Királyság) berendezésben, ezzel demonstrálva a fúzióban rejlő lehetőségeket.

Horizon EUROfusion esemény

A Horizon EUROfusion eseményre középeurópai idő szerint 2022. július 5-én 10 és 12:30 között kerül sor a németországi Mecklenburg Vorpommern tartomány Európai Uniós képviseletén, Brüsszelben, Belgiumban. Az eseményt élőben közvetítjük, majd később felvételről is megtekinthető lesz.

Program:

  • Dr. Lars Friedrichsen (Mecklenburg Vorpommern tartomány, Németország)

Igazgató, Mecklenburg Vorpommern Állam Európai Uniós Képviselete

Üdvözlő beszéd

  • Bettina Martin (Mecklenburg Vorpommern tartomány, Németország)

Tudományos, kulturális és szövetségi/európai ügyekért felelős miniszter

Bevezető megjegyzések

  • Joanna Drake (Európai Bizottság)

Főigazgató-helyettes, Kutatási és Innovációs Főigazgatóság

Az Európai Fúziós Program: az EU klímacéljainak támogatása

  • Prof. Dr. Sibylle Günter (Max Planck Plazmafizikai Intézet, Németország)

A EUROfusion Közgyűlés társelnöke

A EUROfusion a Horizont 2020 alatt: visszatekintés

  • Dr. Ambrogio Fasoli professzor (École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Svájc)

Az EUROfusion közgyűlésének elnöke

Kitekintés a Horizon EUROfusion-re

  • Dr. Tuomas Tala (VTT Finnországi Műszaki Kutatóközpont)

A Fúziós Kutatási Egység vezetője

Az EUROfusion hatása Finnországban és szerepe a ‘FinnFusion’-ben

  • María Teresa Domínguez Bautista (Empresarios Agrupados energiamérnök, Spanyolország)

Fejlett projektek igazgatója

Az ipar szerepe a fúzióban

  • Dr. Wouter Vijvers (Chromodynamics multispektrális kamerák, Hollandia)

Alapító és vezérigazgató

A fúzióval kapcsolatos állami kutatástól az induló vállalkozásig

  • Rosalinde van der Vlies (Európai Bizottság)

A Kutatási és Innovációs Főigazgatóság Clean Planet Igazgatóságának igazgatója

Előre az Úton

Az EUROfusion-rőlAz EUROfusion konzorcium szakértőket, hallgatókat és különböző létesítményeket koordinál a fúziós energia megvalósítása érdekében Európa-szerte, az Európai Fúziós Útitervnek megfelelően. Az EUROfusion társfinanszírozása az Euratom kutatási és képzési programján keresztül történik, amelyet az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatósága irányít.

Az EUROfusion program készíti elő a nemzetközi ITER projekt kísérleteit és dolgozza ki a DEMO európai demonstrációs fúziós erőmű koncepcióját. A program támogatja a fúziós oktatást és képzést, és vállalatokkal együttműködve fejleszti az európai fúziós iparágat.

www.euro-fusion.org, LinkedIn, Twitter, Facebook, YouTube

Introducing EUROfusion “video” elérhető angol, francia, német, olasz és spanyol nyelven.

Az Euratom-ról

Az Euratom kutatási és képzési programja (2021–2025) egy nukleáris kutatási és képzési program, amely a nukleáris biztonság, védelem és sugárvédelem, valamint a fúziós energiával kapcsolatos kutatás folyamatos fejlesztésére helyezi a hangsúlyt. Kiegészíti a Horizont Európa célkitűzéseinek elérését, többek között az energetikai átállás összefüggésében, valamint hozzájárul az európai fúziós ütemterv végrehajtásához.

Categories: Hírek