Történelmi eseményként tekinthetünk a napokban lezajlott látogatásra, hiszen régen jártak már hazánkban a NASA képviselői. A KKM-ben folytatott egyeztetéseiket követően az EK-ba is eljöttek, hogy megtekintsék hazánk egyik legrégebbi, űrkutatási múlttal rendelkező kutatóhelyét és tárgyalásokat folytassanak a HUNOR magyar űrhajós program kapcsán. A látogatás során megnézhették az EK Űrkutatási Laboratóriumát, bemutatót kaptak az EK kiemelt űrkutatási tevékenységeiről, melyek között érdemes említeni néhány, a NASA által vezett nemzetközi programot, mint például az Artemis Holdprogram vagy az MSR robotikus Mars küldetés. Ezekben az EK jelentős részt vállal, melyről elismerően nyilatkoztak. Az egyeztetés jelentős része a HUNOR programra fókuszált, mely során számos lehetséges együttműködési területet sikerült azonosítani az EK és a NASA között. A NASA meghívta az EK és a HUNOR program képviselőt egy látogatásra a Kennedy űrközpontba, valamint ígéretett tettek arra, hogy a HUNOR program vezetőinek üzenetét továbbítják az ISS-re Kjell Lindgren amerikai űrhajósnak válaszul a magyar néphez intézett üdvözletére.

Dr. Ferencz Orsolya miniszteri biztos 2022. május 25-én a Külgazdasági és Külügyminisztériumban fogadta a NASA képviselőit, akik a találkozó során bemutatták Kjell Lindgren amerikai űrhajósnak a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről a magyar nép számára küldött üdvözlő videóját.

A tárgyalás alkalmával a National Aeronautics and Space Administration szakértői bemutatták a tavaly a Magyar Természettudományi Múzeumban is kiállított 70215,41-es számú holdkőzetet, valamint átadtak egy korábbi küldetéssel a világűrben járt magyar zászlót egy Budapestről készült műholdfelvétel kíséretében.  Emellett bemutatták Kjell Lindgren amerikai űrhajósnak a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről a magyar néphez intézett üdvözlő videóját, amely fent megtekinthető.

Az egyeztetőn Ferencz Orsolya méltatta a HUNOR magyar kutató-űrhajós programban partnerséget nyújtó amerikai Axiom Space vállalattal folyó együttműködésünket, illetve tájékozódott a közelmúltban végrehajtott AX-1 űrrepülés NASA-s tapasztalatairól a Nemzetközi Űrállomáson.

A tárgyalópartnerek nem csak a tudományos együttműködésre mutattak nagyfokú nyitottságot, de a magyar iskolások és egyetemi hallgatók ismeretei bővítésének támogatására is, hangsúlyozva, hogy ők az „Artemis-generáció”, általuk veti majd meg az emberiség a lábát a Holdon, illetve lép a Marsra. A tervezett együttműködéshez fontos alapot kínál az idén márciusban 16 magyar egyetem által aláírt UNISPACE konzorciumi szerződés, melynek keretében hamarosan poszt-graduális űrkutatási szakirányú továbbképzés is indul hazánkban.

Az eredeti hír itt tekinthető meg: https://space.kormany.hu/nasa-szakertok-es-az-apollo-17-kuldetesen-gyujtott-holdkozet-a-miniszteriumban

Categories: Hírek