2022. április 11 és 14 között került megrendezésre Nemzetközi Atomenergia Ügynökségben (NAÜ) a Technical Meeting on Nuclear Forensics: From National Foundations to Global Impact nevű esemény, melyen az EK Sugárbiztonsági Laboratórium (SBL) tagjai is részt vettek a Nemzeti Nyomozó Iroda, Bűnügyi Technikai Főosztály (NNI BTFO) munkatársaival együtt. A rendezvény célja az volt, hogy a NAÜ olyan platformot biztosítson a nemzetek nukleáris törvényszéki laboratóriumai számára, ahol a felek megoszthatják aktuális eredményeiket egymással.

Ez alkalommal fókuszban a tudományos háttérmunkát végző laborok és a nyomozó hatóságok közös munkavégzésének jelentősége volt, melyben a magyar feleknek (EK SBL, NNI BTFO) a nemzetközi trendeket megelőzve, több éves tapasztalatuk van egy alaposan kidolgozott eljárás-renddel. A hazai Radiological Crime Scene Manegement demonstrálására egy fiktív radiológiai bűnügyi helyszín lett kialakítva, ahol az EK SBL Mobile Expert Support Team (MEST) és az NNI BTFO rendőrségi helyszínelői csapatának Cs-137-es izotóppal szennyezett bűnjeleket sikerült azonosítania és biztonságosan begyűjtenie bemutatva ezzel a két terület (tudomány és hatóság) helyszíni együttműködésének hatékonyságát és relevanciáját.

A demonstráció egyik szakmai különlegessége, hogy az eddigi gyakorlatokhoz képest komplexebb szcenárióról volt szó: a szennyezett bűnjelek egyike egy ujjnyomot – valamint nyomozati szempontból releváns digitális adatokat – is tartalmazó okostelefon volt, melynek begyűjtése a szennyezettség végett vált nehezen kezelhetővé. Ennek megoldására egy hordozható, ún. „GloveBag” (kesztyűsfülke) került alkalmazásra, amely lehetővé tette a helyszínen történő gyors adatmentést és ujjnyomvizsgálatot, mielőtt a Nukleáris Törvényszéki Laboratóriumba kerültek volna.

A demonstráció osztatlan sikert aratott, a Technical Meetingen résztvevő szakemberek konklúzióját érezhetően befolyásolta a záróeseményre, de az INTERPOL valamint az FBI is elismeréssel adózott a magyar teljesítménnyel kapcsolatban, hazai környezetben pedig az M1 híradó ill., számos hazai hírportál (Index, hvg.hu, Világgazdaság, …, stb.) számolt be az eredményekről.

Ugyan a helyszínelési bemutató volt az egyik kiemelkedő pontja a rendezvénynek, azonban fontos azt is megemlíteni, hogy a nemzetközi színtéren a magyar delegáció volt az egyik, aki a legtöbb absztrakttal jelentkezett be. A világban zajló események olyan körülményeket idéztek elő, hogy a hibrid módon tartott eseményen a szervezőknek a poszter szekciót is rövidebb prezentációs formába kellett önteniük, melyek így online is nyomon követhetőek voltak. Az EK SBL dolgozói közül „poszteres előadást” tartottak a Nukleáris törvényszéki tudomány területhez kapcsolódó kutatási labor tevékenységekről: Kovács András, Soós Krisztián Roland és Tóbi Csaba, míg hagyományos előadást Völgyesi Péter és Tóbi Csaba tartott.

Categories: Hírek