Október 28-án sikeresen befejeződött a CETS, a Budapesti Neutron Centrum (BNC) által 2001 óta megrendezésre kerülő közép-európai neutroniskola. Ez már a 14. volt a sorban. A 15 órás online bevezető elméleti tanfolyam október 4. és 8. között, a 15 órás részvételi gyakorlati oktatás a BNC neutronberendezéseinél október 25. és 28. között került megrendezésre. Az iskola honlapja a programmal és a tananyagokkal együtt továbbra is elérhető marad a www.bnc.hu/cets címen.

Más években mindkét kurzus a BNC kampuszán zajlott, az elméleti modult közvetlenül követte a gyakorlati képzés. Idén a járvány előre nem látható hulláma miatt az iskola meghirdetésekor bizonytalan volt, hogy egyáltalán lehet-e személyes rendezvényt tartani. A résztvevők ezért vagy kizárólag a virtuális elméleti modulra, vagy mindkét modulra beiratkozhattak. A tudományterület elismert helyi és nemzetközi szakértői által tartott előadásokon ­némi időbeli ingadozással, ­átlagosan több mint 30 résztvevő vett részt az Európai Közösség országaiból, az Egyesült Államokból, Indiából és Brazíliából. Az iskola rendezői szóbeli flash prezentáció és/vagy poszterbemutató tartására bátorították a részvevőket saját projektjükről. Mind az elméleti online, mind a személyes gyakorlati tanfolyam részvevőinek előadáskivonatait tartalmazza a BNC által jegyzett, az iskola honlapján is elérhető kiadvány. Ezen túlmenően a szervezők az előadások témaköréből minden résztvevőnek egy feleletválasztós on-line tesztet kínáltak témakörönként három kérdéssel. A résztvevők közel fele élt is a lehetőséggel, hogy próbára tegye a tanfolyam során megszerzett tudását.

Két héttel később tizenhét COVID ellen teljesen beoltott fiatal érkezett Budapestre (PhD hallgatók és és posztdoktorok spanyol, olasz, német, orosz, görög és magyarországi intézetekből), hogy részt vegyenek a CETS gyakorlati képzésén. A közös biztonság kedvéért a képzés első napján minden résztvevőn és minden oktatón COVID-tesztet végeztek, és pozitív mintát szerencsére nem találtak. Az első napon a késő délutáni poszterszekció (amelyen a BNC munkatársai közül is sokan részt vettek, és ahol szendvicsen, pogácsán, süteményen és üdítőn kívül egy pohár pezsgőt is felszolgáltak) hatékony bemelegítőnekbizonyult.

A részvevőkből kialakított négy csoport egyenként háromórás kísérleteiket öt BNC berendezésen végezhették el, amely ötöt nyolc BNC berendezés, a PSD, NAA, TOF-ND, GINA, SANS, PGAA és RAD közül választhatták ki. A gyakorlatok tananyaga elérhető az iskola honlapján. A résztvevők által szerezhető gyakorlati tapasztalatokat a különböző neutrontechnikában használatos eszközöket és berendezéseket (szupertükröket, neutrondetektort, choppert, sebességszelektort, polarizátort stb.) gyártó Mirrotron Kft.-nél, a CETS2021 szponzoránál tett látogatás tette teljessé.

A záróülésen Dr. Len Adél, az iskola főszervezője egy jó hangulatú beszélgetés során történelmi kontextusban foglalta össze az eseményt, bátorítva a részvevőket, hogy a BNC-ben pályázzanak nyalábidőre a projektjeikben felmerülő problémák megoldására, majd átadta a résztvevőknek CETS bizonyítványaikat. Egy, az oktatókkal és a BNC néhány más munkatársával egy közeli vendéglőben elköltött kellemes közös vacsora tette teljessé a 14. közép-európai neutrontechnikai iskolát, amely 2021-ben a neutrontudományban a világon megtartott (legalább részben) személyes részvételű kis számú oktatási rendezvény egyike volt, ­ ha nem az egyetlen.

A CETS elkezdett a felsőoktatás részévé válni. A BNC kombinált elméleti-gyakorlati iskoláját a közelmúltban akkreditálta az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem Fizikai Doktori Iskolája. A kreditszerzés immár ¬ nemcsak a magyar egyetemek hallgatói számára, hanem ¬ az ECTS-en keresztül ¬ Európa-szerte lehetséges. Az egyetemi kreditet igénylő CETS-résztvevők számára a szóbeli/poszter előadás tartása, az on-line teszt kitöltése és egy esszé benyújtása is kötelező volt. Utóbbiban írták le elképzelésüket arról, hogy kutatásaikat miként lehetne hatékonyabbá tenni neutronok felhasználásával.