Lezárult a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) által vezetett a „Chip-technológia alkalmazása a humán in vitro fertilizáció eredményességének javításában” című projekt (GINOP-2.3.2-15-2016-00021). A projekt fő célja a sikeres mesterséges megtermékenyítések (in vitro fertilizáció) számának növelése volt egy új diagnosztikai vizsgálati lehetőség bevezetésével. A munkában az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK MFA Mikrorendszerek Laboratórium) is részt vett.

Az első „lombikbébi” megszületése óta a szülészek mikroszkópos vizsgálattal választják ki, hogy melyik embrió lehet a legsikeresebb a beültetés után. Az orvostudomány évtizedek óta törekszik a szemrevételezéses módszer tökéletesítésére, a 30%-os megtapadási sikeresség növelésére. A tápfolyadék diagnosztikát 5 éve végzik a Pécsi Tudományegyetemen, speciális laboratóriumi felszerelésekkel és körülmények között.

„Célunk olyan biomarkerek azonosítása volt, amelyek az egészséges embriót jellemzik, és előre jelezhetik a sikeres és egészséges terhességet. Az eredmények alapján lehetőség nyílik arra, hogy egyes biomarkerek előfordulása és mennyisége szerint osztályozhatók lesznek az embriók. A cél, hogy a kifejlesztésre kerülő lab-on-chip módszer alkalmas legyen az embrió megtapadásának és életképességének prognosztizálására.” – mutatta be kutatásuk fő irányát Prof. Dr. Kovács L. Gábor akadémikus, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont elnöke, a projekt szakmai vezetője.

Prof. Dr. Kovács L. Gábor, a projekt szakmai vezetője

A szakmai megvalósításban a PTE Szentágothai János Kutatóközpontja, illetve a PTE három karának nyolc klinikája/intézete volt érintett, valamint együttműködő partnerek voltak a 77 Elektronika Kft., az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK MFA Mikrorendszerek Laboratórium), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME SZAKT), valamint a Semmelweis Egyetem (SE OVI). A projekt megvalósításában közel 100 fő vett részt.

„Olyan élvonalbeli szakembereket vontunk be a projektbe, akik járatosak nanoberendezések és mikrochipek gyártásában. Próbáljuk miniatürizálni a berendezést és leegyszerűsíteni az eljárást. Az a cél, hogy egyetlen folyadékcseppből egy chip elven alapuló készülék azonnal ki tudja jelezni, melyik embrió esélyesebb a tápfolyadék összetétele alapján arra, hogy kisbaba legyen belőle” – tájékoztatott Kovács professzor.

Specifikus marker molekulák testfolyadékból vagy sejtkultúra tápfolyadékokból történő precíz és gyors helyszíni (betegágy melletti – PoC) kimutatása kiemelkedő jelentőségű a hatékony diagnosztikai megoldások szempontjából. A fejlett mikrotechnológiai eljárásoknak köszönhetően a komplex, miniatürizált analitikai – Chip-laboratóriumi / Lab-on-a-Chip, illetve mikrofluidikai – rendszerek költséghatékony előállítása elérhetővé vált. Az ELKH EK Mikrorendszerek Laboratóriuma – Dr. Fürjes Péter vezetésével – olyan autonóm mikrofluidikai chipet tervezett és gyártott a projekt céljaira, amely kontrolált sebességgel képes az alkalmazott IVF tápfolyadékot mozgatni. A megvalósított pre-indusztriális / laboratóriumi szintű mikrofluidikai kazetta anyagszerkezete és (mikro)geometriája is a specifikus alkalmazásnak megfelelően került optimalizálásra.

A humán in-vitro megtermékenyítéshez kapcsolódó diagnosztikai eljárás során alkalmazott autonóm mikrofluidikai kazetta

mikrofluidikai kazetta mikroszkopikus szerkezetének pásztázó elektronmikroszkópos képe

A projekt során a partnerek közreműködésével olyan chip-diagnosztikai berendezés sikerült kifejlesztésre, amely elősegíti az embrionális életképesség eredményesebb megítélését. Mindezen közös kutatási munkák alapozták meg a továbblépést: a PTE az elmúlt hetekben elnyerte a kormányzattól a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium program pályázatot, amely biztosíthatja a kutatások és az innovatív eredmények termékirányú továbbfejlesztését.

Projekt címe: Chip-technológia alkalmazása a humán in vitro fertilizáció eredményességének javításában

Felhívás: GINOP-2.3.2-15 Stratégiai K+F műhelyek kiválósága

További hírek a projektről:

https://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/9924

https://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/12674

https://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/12985