Jelenleg az alábbi, Európai Bizottság által finanszírozott berendezés-hozzáférési programokban veszünk részt:

IPERION HS – Az örökségtudomány európai kutatási infrastruktúrájának integrált platformja

Az IPERION HS 23 ország 24 partneréből álló konzorcium, amely hozzájárul az örökségtudomány páneurópai kutatási infrastruktúrájának létrehozásához. Képzést és hozzáférést biztosít magas szintű tudományos eszközökhöz, módszertanokhoz, adatokhoz és eszközökhöz az örökségtudomány ismereteinek és innovációjának előmozdításához. A projektet az Európai Bizottság finanszírozza, H2020-INFRAIA-2019-1, GA szám: 871034.

Laborunk hozzáférést kínál a neutron alapú elemanalitikai, képalkotási és szórási technikákhoz a FIXLAB platformon keresztül.

E-RIHS.hu – Az örökségtudományának európai kutatási infrastruktúrája

Az E-RIHS.hu az Atomki vezetésével működő nemzeti konzorcium, az Energiatudományi Kutatóközpont, a Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Magyar Nemzeti Múzeum részvételével, amely Magyarországot képviseli a projekt előkészítő szakaszában, amelynek célja az örökségtudomány európai infrastruktúrájának kialakítása (E-RIHS). A projektben a magyar node célja, hogy fenntartható hozzáférést nyújtson a magyarországi örökségtudományi létesítményekhez. Ehhez hozzájárulunk azzal, hogy hazai és nemzetközi partnereinknek hozzáférést biztosítunk neutron alapú elemzési, képalkotási és szórási technikáinkhoz.

ARIEL – Gyorsító és kutatóreaktor-infrastruktúrák az oktatásban

Az ARIEL egyesíti a legmodernebb európai neutronnyaláb-laboratóriumokat, a neutronforrások teljes skáláját felhasználva, a nagy energiájú proton-szinkrotonoktól a kutatóreaktorokig. A jelenlegi és a jövőbeni nukleáris létesítmények biztonságának folyamatos javításához pontos és helyes nukleáris adatokra van szükség, pl. a számítógépes szimulációs eszközökbe integrálva. Ezen nukleáris adatok előállítása összetett folyamat, amely neutronlétesítményekre és magasan képzett magfizikusokra támaszkodik. 14 európai ország huszonhárom partnere dolgozik együtt a fiatal tudósok és technikai személyzet új generációjának oktatásáért és képzéséért.

A projekt transznacionális hozzáférést biztosít a neutronlétesítményekhez, amely keretében a fiatal kutatók képzése tudományos látogatások és négy nyári iskola révén valósul meg.

CERIC-ERIC – Közép-európai Kutatási Infrastruktúra Konzorcium

A CERIC egy európai kutatási infrastruktúra-konzorcium (ERIC), amely integrálja és nyílt hozzáférést biztosít Közép Európa legjobb létesítményeihez, hogy segítse a tudomány és az ipar fejlődését az anyagtudomány, a bioanyagok és a nanotechnológia minden területén. 8 európai ország vezető nemzeti kutatási infrastruktúrájának használatát egy egységes belépési ponton át lehet megpályázni, amely így lehetővé teszi innovatív megoldások kifejlesztését az energia, az egészségügy, az élelmiszer, a kulturális örökség és még sok más területen felmerülő a társadalmi kihívásokra.