A törvényszéki laborhoz kapcsolódik az EK Környezetvédelmi Szolgálatával közös tulajdonú mozgólabor, amely az SBL felügyelete alatt 24 órás készenléti szolgálattal rendelkezik és ily módon egy nukleáris készenléti csapattal áll a hatóságok rendelkezésére radiológiai helyszínek és nem várt nukleáris védettségi események kezeléséhez. Az autó különféle kézi detektorokkal, nagy érzékenységű, távmérő detektorrendszerrel, on-line dózistérképező rendszerrel, in-situ gamma-spektrométerrel és nukleáris fizikusi és mérési szakértelemmel felszerelt. A távérzékelés és távfelmérés erősítéséhez jelenleg felderítő robot és drón fejlesztése zajlik az SBL-en.

Ügyeleti számaink: 06-20-252-0331, 06-30-318-3048

A mobil szakértői csapat létszáma egy eseményhez általában 5 fő (1 keresési koordinátor, egy tiszta személy, aki a benti munkálatokat segíti, egy dokumentáló személy, aki a fényképezést és a dokumentációt végzi és 2 műszerrel kereső személy). A teljes szakértői állomány, amely mozgósítható és helyettesítést is tud végezni: 12 fő. A szakértői csapat megfelelő védőfelszereléssel (C-szintű védőfelszerelés, TyChem és Tyvek ruhák, rádiókommunikációs gázálarcok, távmérő rendszerek, stb.), kézi eszközökkel, in-situ gamma-spektrométerrel és nukleáris fizikusi képzettséggel, nukleáris méréstechnikai tapasztalattal rendelkezik. A szakértői csapat tevékenységét eljárásrendek szabályozzák.

A legújabban kapcsolódó terület a radiológiai bűnügyi helyszínelés. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Bűnügyi Technikai Főosztályával közösen, egy Belügyi Belső Biztonsági Alapok által finanszírozott projektben a bűnügyi helyszínelőkkel közös eljárásrendet fejlesztettünk ki sugárzó anyagokkal szennyezett helyszíni munka esetére (BBA-5.3.3/3-2017-00010).

A mobil csapathoz kapcsolódó tevékenységet nemzetközi tréningek keretében oktatjuk, valamint rendezvények keretében demonstrációkat tartunk.