A villamos energia innovatív tárolását demonstrálhatja majd hazánk első nátrium-kén akkumulátora, amelyet a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont (HUN-REN EK) csillebérci telephelyén adtak át. A projekt során szerzett tapasztalatok segíthetik Magyarország karbonsemlegességének elérését.

A HUN-REN EK a Karbonmentes, többlet villamos energia innovatív elektrokémiai tárolását elősegítő fejlesztések megvalósítása (2021-2.1.1-EK) támogatott projekteken belül a Tesseract Energiatároló (2021-2.1.1-EK-2021-00002) projekt részeként lehetőséget kapott egy rendszerszintű szolgáltatásokat támogató demonstrációs akkumulátor telepítésére.

A japán NGK Insulators Ltd. által gyártott akkumulátor, illetve a svájci Indrivetec AG által készített hozzá tartozó inverterek februárban érkeztek a Kutatóközpont telephelyére, a KFKI campusra. Az akkumulátor és az inverterek egymással, illetve a telephelyi villamos és kommunikációs hálózattal való összekötését és üzembe helyezését követően az energiatároló tesztelése júliusban elkezdődik és az év végéig tart.

A demonstrációs energiatároló 1,45 MWh villamos energia tárolását fogja lehetővé tenni, amit különböző piaci szolgáltatásokkal – például frekvenciaszabályozás, illetve peak-shaving – tesztelnek majd. Az e folyamat során szerzett tapasztalatokkal a Kutatóközpont szakmailag támogatni tudja majd a további piaci projekteket, ezzel is elősegítve hazánk karbonsemlegességének elérését. A NA-S akkumulátorok elektródáit folyékony állapotban tartott nátrium és kén alkotja, ezért magas, 290-360 °C közötti hőmérsékleten üzemelnek. Előnyük, hogy alkotóelemeik: a kén, a nátrium és az alumínium-oxid – a lítiummal ellentétben – bőségesen rendelkezésre állnak. Jellemzőjük a hosszú, akár 20 éves élettartam és az alacsony karbantartási költség. A technológia iránt egyre több ország érdeklődik, és a felhasználási területek köre is bővül.

Categories: Hírek